JellyPages.com

Sunday, 13 October 2013

Catatan Siswa : Mari Belajar Bahasa Arab

Assalamualaikum semua 
rasanya hampir sebulan tak menulis hehe almaklumlah busy orang kata 
walaupun tak de lah busy mana pon
Harapnya semua sihat lah ye?
Doakan diri ini sihat juga , suara tak berapa baik.
nikmat Allah bagi untuk menghilangkan dosa hehe.
Satu Perkara yang buat aku excited untuk menyambung pengajian ke degree 
ialah dapat BELAJAR BAHASA ARAB
Kenapa Excited?
Mungkin ada yang dah tahu , mungkin ada juga yang masih belum tahu bukan?
Bahasa arab adalah bahasa syurga
Bahasa yang sangat istimewa
Ada keunikannya tersendiri
Sebenarnya memang dah lama terdetik nak belajar bahasa arab tapi masih belum dapat peluang
Sekarang Alhamdulillah.
Mengambil subjek TAC 401 iaitu bahasa arab komunikasi
Sekarang kami mula belajar tentang basic.
Tapi ada juga pelajar yang memilih mengambil bahasa lain sebagai bahasa ketiga or
as third language like japan,french,korea and mandarin hehe
Yang penting semangat nak belajar tu kan?
nanti bolehlah belajar tukar tukar bahasa dengan kawan kan hihi.

Okay let's learn arabic
Ismi KhairulAnwar Ismail : Nama Saya KhairulAnwar Ismail
Ana Min Terengganu : Saya dari Terengganu
Wilayah : Negeri 
Masmuka : Siapa Nama Kamu?
Min Fadlik : Excuse Me?
Syukran : Terima kasih
Afwan : Sama Sama
Ma'assalamah : Selamat Tinggal /Goodbye
Ilalliqa' : Selamat Tinggal Juga / Goodbye too

    Okay ini merupakan salah satu Basic Arabic Verb or grammar
Betul ke tak ayat ni xtahu lah ? hehe
saya budak baru nak belajar.
Belajar Bahasa sebenarnya menyeronokkan tapi menuntut semangat dan minat untuk
mempelajarinya . Otherwise kita takkan dapat menguasai bahasa kalau kita
tak minat,betul tak?
Dalam class pon kitaorang digalakkan ataupun diajar untuk melakonkan dialog ataupun membacanya
bersama pasangan or in pair.
Ini merupakan contoh Assignment yang telah dilakukan oleh some group hehe : 

Semoga ALLAH permudahkan bagi kita semua atas usaha untuk menimba ilmu 
yang penting kena ikhlas niat hati dalam hati walaupun apa pon kita belajar
tak semestinya belajar kena ikhlaskan? buat benda lain pon kena ikut ikhlas hati itu mesti sentiasa 
betul.
Itu Sahaja buat kali ini ,berjumpa lagi kita pada entri seterusnya
hihi 
rajin rajinkan berdialog dengan saya :D 
Assalamualaikum ;) 

7 comments:

  1. Kan.. kan.. belajar arab ni mmg xcited.
    saya pon sambung arab level 3. sbb diploma dah ambik 1 2..

    walaupun tak berapa reti , walaupon dah belajar dari sek men lagi .. tapi satu je perasaan sayang dancintakan bahasa arab x ilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe waaa untunglah dah lama belajar .

      insyaAllah dipermudahkanNya . yang penting usaha dan minat itu ada, pasti Allah bersama kita hehe. :D

      Delete
  2. Saya takda basic arab.Bleh ke saya sambung bidang macam encik?

    ReplyDelete
  3. Atika Syuhada : tiada masalah hehe, saya pon xde basic arab, yang penting ada minat insyaAllah dipermudahkan
    all the best ! :D

    ReplyDelete
  4. nak tanya lh , tau tak tajuk lagu arab yg dieorg pakai untuk intro listening test ? puas carik haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...